Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

  • Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας
  • Ύπνωση
  • Ψυχοθεραπεία ενηλίκων
  • Συμβουλευτική ψυχικής υγείας - Ιατρός Γεωργία Κουτσουμπού

    Οι δυσκολίες της καθημερινότητας μπορούν να διαταράξουν την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων.

    Η κρίση, τα οικονομικά προβλήματα, η αβεβαιότητα, οι δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις, η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος προκαλούν άσχημα συναισθήματα (ανασφάλειας, δυσφορίας, θλίψης) και επηρρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων, στην εργασία, στην οικογένεια, στις κοινωνικές συναναστροφές κλπ.

    Οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι στις πιέσεις της καθημερινότητας μπορούν να οδηγηθούν σε διαταραχές όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, το sress και αυτές οι διαταραχές αν δεν αντιμετωπιστούν και δεν τις προλάβουμε στην αρχή μπορεί να γίνουν χρόνιες ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Ξεκινάει συνήθως με τα εξής συμπτώματα, δύσπνοια, εφιδρώσεις, ταχυπαλμία, ναυτίες, τάση προς έμετο, ζάλη, κοιλιακά άλγη, αϋπνίες, μειωμένη όρεξη ή υποφαγία, νωθρότητα, τρέμουλο, ρίγη, εξάψεις, μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, αδυναμία συγκέντρωσης, εκνευρισμό κλπ

    Όταν αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν καθημερινά στην ζωή ενός ανθρώπου και από το ιατρικό ιστορικό του βλέπουμε ότι δεν οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση τότε σίγουρα οφείλονται σε αγχώδη διαταραχή η οποία μπορεί να παρουσιαστεί σαν κρίση πανικού, σαν αγοραφοβία, διαταραχή γενικευμένου άγχους, stress, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κλπ.

    Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς και επίσης παίζουν ρόλο και ορμονικοί παράγοντες και κληρονομικότητα.

    Κάθε διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί, ο ασθενής να την ξεπεράσει και αποκτήσει μια καλή ποιότητα ζωής. Πρέπει όμως να ζητήσει βοήθεια γιατί είναι πολύ δύσκολο ένας άνθρωπος που είναι βυθισμένος σε ένα πρόβλημα να το αντιμετωπίσει μόνος του.

    Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας υποστηρίζει την προσπάθεια του ατόμου σεβόμενος τις προσωπικές του αξίες, τις αντοχές του και τον βοηθά να αποκτήσει πιο υγιή ισορροπημένη και δημιουργική ζωή. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και ενισχύει την ικανότητα του να επιλύει καθημερινά προβλήματα και συγκρούσεις και να αποκτήσει πιο αποτελεσματικές κοινωνικές δεξιότητες.